sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

"Lentävä Hollantilainen" eli vegan, gluteeniton, maidoton, munaton Omenapiiras!!

Anopin "sairaalaputki" valitettavasti jatkuu....ja samoin "Nikan Nopeat" kokkailut keittiössä. Viime päivinä olen taiteillut lähinnä eväsvoileipiä (mielenkiintoisilla täytteillä kylläkin), joista postaan vinkkejä, kunhan muistan ottaa....ne valokuvat!
Pari päivää sitten kotiin tullessani huomasin, että osa omenoista näyttivät tummentavan poskiaan nopeasti, ikäänkuin protestiksi poissaolemisemme merkiksi ja ajattelin valmistaa niistä nopeasti piirakan, ennenkuin ne loukkaantuneena kävelisivät itse suoraan roskikseen....;-)
Eli, nyt oli hyvä hetki kokeilla "Vegeherkkujen" Hollantilaista omenapiirasta, koska sen täytteeseen tarvitaan paljon omenoita, mutta muuten ohje on todella simppeli.....vain neljän aineen taikinapohja!
Ohje on suoraan Emily Mainquist:in yllämainitusta kirjasta ja se onnistui myös erinomaisesti vaihtamalla ohjeessa käytetyt vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Minulla ei ollut fariinisokeria, joten käytin intiaanisokerin ja tavallisen hienosokerin sekoitusta murupäällykseen, eikä piiraan maku näyttänyt kärsivän siitä ollenkaan.



Hollantilainen omenapiiras  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
Ainekset:
POHJA:
75 gr maidotonta kasvismargariinia
165 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta ) tai sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
1/4 tl suolaa
2-4 rkl kylmää vettä
OMENATäYTE:
5 omenaa (käytin sekaisin kotona olevia omenalajikkeita eli Golden-, Granny Smith- ja Ambrosia -lajikkeita). Alkuperäisessä ohjeessa: 6 suurta Granny Smith  -omenaa
35 gr  jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta) tai sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
130 gr täysruokosokeria
1 tl kanelia      Alkuperäisessä ohjeessa: 2 tl kanelia
MURUPääLLYS:
130 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa tai Maizenaa ja  2 tl johanneksenpuunleipäjauhetta) tai sopivia jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa: luomuvehnäjauhoja.
100 gr sokeria (intiaani-&hienosokeria) Alkuperäisessä ohjeessa: fariinisokeria.
70 gr maidotonta kasvismargariinia
Valmistus:
OMENATäYTE:  Kuori omenat, poista niistä kodat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon jauhot, sokeri ja kaneli. Jätä kulho hetkeksi sivuun.
Kuumenna uuni 220° C.
POHJA:  Vatkaa margariini pehmeäksi yleiskoneella. Kaavi rasva kulhon reunoilta takaisin kulhoon ja lisää jauhot ja suola. Koneen käydessä matalalla teholla lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina alkaa muotoutua. Vatkaa taikina juuri ja juuri sekaisin, noin 30 sekuntia! Huom! Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian kova.
Kauli taikina 1/2 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi kevyesti jauhoitetulla alustalla. Kiedo taikina kaulimen ympärille ja nosta piirakka vuokaan. Huom! Jos käytät gluteenitonta jauohseosta, taikina on se verran helposti rikkoutuvaa, että se kannattaa leivinpaperin päällä ja sen avulla kiepsauttaa taikinalevy vuokaan. Painele tai rypytä reunat. Jätä kulho hetkeksi sivuun.
MURUPääLLYS: Yhdistä jauhot ja sokeri yleiskoneella sekoittaen. Koneen käydessä lisää joukkoon margariinia ruokalusikallinen kerrallaan. Sekoita, kunnes päällys muistuttaa karkeaa hiekkaa.
Lusikoi omenat piirakkapohjan päälle. Varo valuttamasta kulhossa olevaa nestettä pohjan päälle; näin piiras pysyy paremmin koossa leikattaessa.
Sirottele murupäällys piiraan päälle. Laita piirasvuoka uunipellille ja peitä se foliolla. Paista 35 min 220°C:ssa. Laske sitten lämpö 180° C:een, poista folio ja paista piirakkaa vielä 10 min., jotta pohja ja päällys ruskistuvat. Anna piiraan jäähtyä ritilällä tunnin ajan.
Tarjoile ihan sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera! Omenatäyte on todella herkullisen makuinen!


Yksityiskohta Hollantilaisen omenapiiraan herkullisesta täytteestä - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

Tämän piiraan teosta on olemassa Youtube:ssa myös tutorial, josta voitte katsoa Emilyn omat vinkit ko. piiraan tekoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti